T:018 251 6577

blog

Onze kijk op actuele zaken

Gekorte kortingen

maandag 16 juni 2014, 10:07:25
Auteur: Ton Honcoop
Het fiscale landschap is vorstelijk gelardeerd met een breed palet van niet minder dan 12 (!) verschillende heffingskortingen. Een ondoorzichtig oerwoud aan instrumentele en draagkracht beïnvloedende regelgeving dat de slogan ‘leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker’ toch wel wat in de schaduw zet.

Een aantal van die heffingskortingen vereist de aanwezigheid van zogeheten ‘arbeidsinkomen’. Arbeid, zowel uit onderneming als uit dienstbetrekking, maar ook als resultaat uit een of meer werkzaamheden. Deze arbeidskorting is een korting die zich via de loonbelasting vertaalt in een hoger nettoloon van een werknemer met arbeidsinkomen.

Wat nu als een arbeidskorting is toegekend ter zake van loon over een periode van non-activiteit? Is de korting dan ten onrechte toegekend, en zo ja, kan deze via een aanslag inkomstenbelasting teruggenomen worden?

Vanaf 2013 is het begrip arbeidsinkomen uitgebreid en worden inkomsten genoten wegens tijdelijke inactiviteit of arbeidsongeschiktheid e.d., overigens begrensd in de tijd, eveneens als arbeidsinkomen aangemerkt. Ook wordt in de wet verordonneerd dat de via de loonbelasting toegekende arbeidskorting in tact blijft en niet kan worden aangetast via een aanslag inkomstenbelasting. Tenminste, indien het arbeidsinkomen niet meer bedraagt dan € 40.248. Boven deze inkomensgrens wordt de arbeidskorting afgebouwd.

In het heffingskortingenwoud wordt sinds enige tijd overigens flink gesnoeid. De nivelleringsdrang van het kabinet Rutte heeft tot flinke ‘kortingen op de kortingen’ geleid. Met name de algemene heffingskorting en de arbeidskorting hebben aanslagen te verduren gekregen. Deze aanslagen, verpakt in een inkomensafhankelijke afbouw van deze kortingen, leiden materieel tot een behoorlijke stijging van het marginale tarief voor de ‘beter verdienenden’.

Deze blog is een verkorte versie van het artikel Reïntegreren is geen (kwalificerende) arbeid en leidt tot een gekorte korting van auteur Ton Honcoop, geschreven voor het vakblad BelastingAdvies in depraktijk 2014/73. Klik hier om het volledige artikel te lezen.

BLOGS onze kijk op ondernemen en de ondernemer

Blog

- 1957

- Succes

- Hans

Nieuws blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schorsing werknemer geen onregelmatige opzegging

donderdag 18 juli 2019, 06:07:00

Commissie belastingheffing multinationals

donderdag 18 juli 2019, 06:07:00

Wetsvoorstel implementatie ATAD2

donderdag 18 juli 2019, 06:07:00

Forfaits in het belastingstelsel

donderdag 11 juli 2019, 06:07:00

Werkgeversservices

Ons team gespecialiseerde medewerkers houdt zich graag voor u bezig met alle mogelijke werkzaamheden op het gebied van salarisadministratie en personeel. Ook voor advies en begeleiding bij reorganisaties, Arbowetgeving en ontslag kunt u bij ons terecht.

Accountants en Belastingadviseurs

Samen met u gaan onze gecertificeerde specialisten doelgericht op zoek naar de beste resultaten voor zowel de onderneming als de ondernemer. Daarbij opereren we met korte lijnen en op hoog niveau.

Assurantie- en Inkomensadviseurs

Verzuimregelingen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenplanning, productaansprakelijkheid. Door uw risico’s te beheersen, kunt u zorgeloos doen waar u goed in bent: ondernemen. De kracht van uw onderneming ondersteunen en versterken is onze missie. Uiteraard zijn wij in bezit van de WFT-vergunning.

Ondernemersadvies

Beleidsadvies, bedrijfsopvolging of of uw dagelijkse beslommeringen. Werkend vanuit onze bedrijfsfilosofie – als ondernemers zoals u – zoeken we gezamenlijk naar het beste antwoord.

Accountants en Adviseurs

Voor de beste resultaten voor uw onderneming en u als ondernemer zijn we met ons team continu in touw. Beleidsadvies, pensioenplanning, salarisadministratie, personeelszaken, bedrijfsopvolging, audits, risicoadvies, inkomensadvies, financiƫle planning, etc.

Vestigingen

Reeuwijk

Buitenomweg 15
2811 BM Reeuwijk
Postbus 133, 2810 AC

T: 0182 516 577
F: 0182 527 063
E: info@vanderdoes.nl

Krimpen a/d IJssel

Zwanenkade 146
2925 AV Krimpen a/d IJssel

T: 0182 516 577
F: 0182 527 063
E: info@vanderdoes.nl

Terugbel service

Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug!
  • Naam *
  • Telefoonnummer
  • Onderwerp/Contactpersoon