T:018 251 6577

blog

Onze kijk op actuele zaken

Appeltje voor de dorst

maandag 30 mei 2016, 10:01:14
Auteur: Nico van der Does
Uit onderzoek is gebleken dat er jaarlijks ruim 13 miljard (!) euro vererft. We lezen regelmatig over economische tegenslag en over de verwachting dat ons pensioen niets meer waard zal zijn. We zullen dus steeds meer voor onszelf moeten zorgen. Dan is een erfenis prettig. Niet alleen voor kinderen uit vermogende gezinnen, maar voor heel veel mensen.

De welvaart sinds de jaren ’60 heeft ertoe geleid dat veel mensen van de zogenoemde babyboomgeneratie over vermogen beschikken. Ze hebben veel geld op de bank of in effecten. De huizen waarin ze wonen zijn de afgelopen decennia in waarde geëxplodeerd (ondanks de prijscorrecties in de recente jaren), terwijl de hypotheek op die woningen veelal grotendeels is afgelost. Zo hebben een lekker appeltje voor de dorst opgebouwd. Maar eens komt, helaas, die dag…

Als de erfgenamen de erfenis gebruiken om te consumeren, geeft dit een prima impuls aan de economie. Maar er zijn er natuurlijk ook die de erfenis gebruiken om hun eigen hypotheek af te lossen of om te beleggen.

Wat er ook met een erfenis gedaan wordt; één ding is zeker. De Belastingdienst vaart er wel bij. De erfbelasting (vroeger: successierechten) behoort tot de meest gehate belastingen in Nederland en wordt als zeer onrechtvaardig ervaren. Hoe kun je nu belasting heffen over vermogen waar in het verleden al belasting over is betaald? Niet alleen toen het vermogen werd verdiend, maar ook in al die jaren erna door middel van bijvoorbeeld de Box 3 heffing. Het zou de wetgever sieren als deze belasting zou verdwijnen.

Ik vrees echter dat zoiets niet snel gebeurt. Om die reden zullen onze financial planners en fiscalisten voorlopig voldoende werk hebben om een optimale financiële planning te realiseren bij onze klanten. Het moment dat de erfbelasting eraan komt is immers onvermijdelijk in het leven.

BLOGS onze kijk op ondernemen en de ondernemer

Blog

- 1957

- Succes

- Hans

Nieuws blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Schorsing werknemer geen onregelmatige opzegging

donderdag 18 juli 2019, 06:07:00

Commissie belastingheffing multinationals

donderdag 18 juli 2019, 06:07:00

Wetsvoorstel implementatie ATAD2

donderdag 18 juli 2019, 06:07:00

Forfaits in het belastingstelsel

donderdag 11 juli 2019, 06:07:00

Werkgeversservices

Ons team gespecialiseerde medewerkers houdt zich graag voor u bezig met alle mogelijke werkzaamheden op het gebied van salarisadministratie en personeel. Ook voor advies en begeleiding bij reorganisaties, Arbowetgeving en ontslag kunt u bij ons terecht.

Accountants en Belastingadviseurs

Samen met u gaan onze gecertificeerde specialisten doelgericht op zoek naar de beste resultaten voor zowel de onderneming als de ondernemer. Daarbij opereren we met korte lijnen en op hoog niveau.

Assurantie- en Inkomensadviseurs

Verzuimregelingen, arbeidsongeschiktheidsverzekering, pensioenplanning, productaansprakelijkheid. Door uw risico’s te beheersen, kunt u zorgeloos doen waar u goed in bent: ondernemen. De kracht van uw onderneming ondersteunen en versterken is onze missie. Uiteraard zijn wij in bezit van de WFT-vergunning.

Ondernemersadvies

Beleidsadvies, bedrijfsopvolging of of uw dagelijkse beslommeringen. Werkend vanuit onze bedrijfsfilosofie – als ondernemers zoals u – zoeken we gezamenlijk naar het beste antwoord.

Accountants en Adviseurs

Voor de beste resultaten voor uw onderneming en u als ondernemer zijn we met ons team continu in touw. Beleidsadvies, pensioenplanning, salarisadministratie, personeelszaken, bedrijfsopvolging, audits, risicoadvies, inkomensadvies, financiƫle planning, etc.

Vestigingen

Reeuwijk

Buitenomweg 15
2811 BM Reeuwijk
Postbus 133, 2810 AC

T: 0182 516 577
F: 0182 527 063
E: info@vanderdoes.nl

Krimpen a/d IJssel

Zwanenkade 146
2925 AV Krimpen a/d IJssel

T: 0182 516 577
F: 0182 527 063
E: info@vanderdoes.nl

Terugbel service

Laat uw gegevens achter en wij bellen u zo snel mogelijk terug!
  • Naam *
  • Telefoonnummer
  • Onderwerp/Contactpersoon